САМОХРАНА МАЈКА У ПРОГРАМУ ПОДРШКЕ СОЦИЈАЛНО РАЊИВИХ ГРУПА
19.04.2011

Општине Палилула већ више месеци помаже социјално угрожене, стара и изнемогла лица, жене и децу, инвалиде и особе трећег доба које су непокретне и које зависе од туђе помоћи. Захваљујући пројекату „Јачање општинских капацитета за унапређење квалитета живота социјално рањивих група“, остварени су веома добри резултати како у граду али посебно у насељима сеоског подручија Палилуле.

Председник градске општине Палилула, проф др Игор Новаковић са сарадницима и мобилни тим који пружа услуге социјално-угроженим становницима насељених места у општини Палилула, посетио је Снежану Павловић, тридесетосмогодишњу самохрану мајку, која живи са сином Данилом у Горњем Међурову. Две старије ћерке Милена (28.година) и  Милица (20) формирале своје породице и недавно отишле од мајке. Живот Снежане Павловић постао је права драма након развода и тешке болести која ју је задесила. Без новца и било које помоћи, ова храбра жена тражила је нечина да обезбеди основну егзистенцију својој деци. Малолетни син Данило, који је тренутно са мајком ученик је школе 12.фебруар, учи за аутомеханичара. Снежана је чула за пројекат општине Палилула и по нагову својих комшија обратила се за помоћ.

Услуге мобилних тимова пројекта су бесплатни-каже председник општине Игор Новаковић и обухватају медицинску помоћ угрожених категорија становника, мерење крвног притиска и шећера у крви, пружање лекарске саветодавне помоћи, психо-социјалне помоћи и подршке правне помоћи. У овом случају, у разговору са председником и представницима Центра за социјални рад утврђене су могућности да Снежана оствари право на једнократну помоћ из програма социјалне заштите и рефундирање дела трошкова лечења; прикључак на водоводну и канализациону мрежу и санирање влаге и кречење објекта у којој живи.

Овај пројекат који остварује општина Палилула финансира Европска унија, преко Сталне конференције градова Србије, у оквиру програма EXCHANGE 3 и траје годину дана.